Televizyonlarda görebildiklerimizin dışında bir çığ gibi büyüdü, kimi taksi şoförlerinin Uber şoförlerine uyguladığı şiddet. Uber bir terörist ya da devlete karşı oluşturulan bir suç şebekesi miydi? Hayır, tam aksine belki bu kısmı hoşumuza gitmesede, çok güçlü (o kadar güçlü ki, devletlerle bile baş edebilen, imkanları ile onlara ciddi kafa tutabilen) bir güç birliğini arkasında bulunduran ve bu sayede artık toprağın altına çelikten kökleri ile tutunmuş taksicilik, dolmuş vs gibi bir rant sektörüne karşı en sıradan insana bile kazanç imkanı sağlayan benzersiz bir fırsatlar yaratan bir organizasyondur.
İşin özü, Amerika’da uygulanan şekli şudur. Bilmeyenler için önce bunu açıklayıp daha sonra bir anımı anlatabilirim. Kişinin bir aracı vardır, bu araç kendi adına kayıtlı olmalıdır. Kişinin bir ehliyeti vardır. Burada da sorun yok. Telefonuna yüklediği uygulama ile sisteme katılabilir. Daha sonra ON-OFF ile, çoğu vatandaşımızın anlayacağı dil ile Facebook messenger’ı açıp, kapatmak gibi aktif olabilir. Bireysel olarak herkes bunu yapabilir ve kurallara uymadığında, ya da yazılı olmayan ahlaki değerlere aykırı hareket ettiği zaman (bu müşteriyi dolandırmayı (yolu uzatmayı) içermiyor, çünkü gidilecek yolu uygulama hemen belirliyor) sistem dışı kalıyor. Geri bildirimler genelde sağlıklı oluyor.
Yıl 2016, defalarca kullandığım uygulamada bu sefer Kübalı olgun (65 yaşlarında) bir hanımefendinin arabasına bindim. Yalnızca ispanyolca biliyordu. Önünde haritası ve bir küçük sepet şekeri vardı. Bu iletişim için yeterliydi. Isabel di sanırım adı. Mutlu bir şekilde yolculuğu tamamladık ve bende hiç konuşamasam bile en yüksek yıldızları ona verdim.
Sonuç olarak Kübalı evde yemeğini yedikten sonra uygulamayı açıp, ekstra kazanç elde etmişti. Haitili bir taksicinin arabasına binip kandırılmaktan kurtulmuştum.
Şöyleki 2016 yılında Miami’de belediye Uber’in limanlara ve havalimanlarına girişini yasaklamıştı. Ülkemizde olduğu gibi kısıtlamalar yaşanmıştı. Orda araçlar genelde panelvan türü olmadığı için yolcular bu tarz terminallere girerken ön koltuğa geçiyordu. Bu şekilde yolcu izlenimi vermiyordu. Düşünün ama Amerika gibi bir ülkede bile böyle bir kandırmaca yapılıyordu. Özgürlükler ülkesi hani. Sonrasında ise Uber’in giremediği tek yer yatak odaları oldu 🙂
Kiralık ev ile ilgili benzer şeyler var aslında. Tabiki birilerinin tatlı gelirine çomak sokulmuş oluyor, rahatsız olan grup, artık büyük kısım medya diyebileceğim yerlere harçlığını atıyor ve asparagas haberleri bir bir yayınlatıyor. Vatandaşımız ise olan bitenden habersiz bunlara inanıyor. Engellemek kolay değil. Hele bugünkü şartlarda fantezi olur.
İşini doğru yapan kişilerle çalışırsanız, her zaman kazanırsınız. Ufak vadede iştah açan küçük kazanımlar, uzun vadede elde edilenlerin de gitmesine sebep olacaktır.
Tıpkı bir çin atasözünde olduğu gibi ‘Pirinçleri küçük küçük toplarken, kepçe ile alanı taklit etmeye çalışırsan gün gelir, toplayacak pirinç bulamazsın ‘
06ev.com
WhatsApp us